Raad voor de rechtshandhaving waarschuwt voor structurele kwetsbaarheid in Caribische rechtsstaat
Caribisch NederlandMei 2025Pers

Raad voor de rechtshandhaving waarschuwt voor structurele kwetsbaarheid in Caribische rechtsstaat: noodhulp politie niet meer 24/7 gewaarborgd
Kralendijk / Oranjestad / The Bottom –
De Raad voor de rechtshandhaving publiceert vandaag de Staat van de rechtshandhaving Caribisch Nederland 2024. In het rapport spreekt de Raad zijn waardering uit voor de inzet van justitiële ketenpartners en de voortgang die geboekt is bij diverse organisaties afzonderlijk als in hun samenwerking. Daarbij besteedt de Raad specifiek aandacht aan de positieve ontwikkelingen bij de Stichting Reclassering Caribisch Nederland. Tevens is de Raad enthousiast over wat het College van Korpschefs in de samenwerking tussen de korpsen van de landen heeft bereikt. De Raad waarschuwt echter voor de groeiende invloed van maatschappelijke ontwikkelingen in combinatie met structurele knelpunten die de toekomst van de rechtsstaat op Bonaire, Sint Eustatius en Saba onder druk zetten. Het rapport wijst met name op ernstige capaciteitstekorten bij de politie, waardoor zelfs de beschikbaarheid van noodhulp niet altijd kan worden gegarandeerd. De capaciteit bij andere organisaties staat eveneens onder druk. Daarnaast wijst de Raad wederom op het ontbreken van integrale sturing en gebrekkige interdepartementale samenwerking. Alhoewel de Raad constateert dat de samenwerking tussen ketenpartners op lokaal niveau verbetert, blijft de regie vanuit Europees Nederland versnipperd. Verschillende ministeries en hun afdelingen voeren beleid zonder voldoende onderlinge afstemming of centrale visie. Dit belemmert een samenhangende en slagvaardige aanpak van complexe problemen zoals ondermijning en jeugdcriminaliteit.
Noodhulp onder druk door personele tekorten politie
Een van de meest urgente signalen betreft de situatie bij de politie. De Raad stelt vast dat het Korps Politie Caribisch Nederland kampt met ernstige personele tekorten. Dit leidt tot een situatie waarin de inzet van basale noodhulp – een kerntaak van de politie – structureel niet meer gewaarborgd is. Zonder structurele versterking dreigt de operationele inzet enerzijds verder uitgehold te worden. Anderzijds creëert deze situatie ook voor het personeel risico's. Ook bij andere onderdelen van de veiligheidsketen, zoals het grenstoezicht en het detentiewezen, is de taakuitvoering meer en meer in het geding.
Oproep tot domeinoverstijgende samenwerking en toekomstgericht beleid
De Raad stelt dat de aanpak van criminaliteit en veiligheidsproblematiek niet alleen binnen het justitiële domein gezocht moet worden. Veel van de onderliggende oorzaken zijn sociaal-maatschappelijk van aard, zoals armoede, onderwijsachterstanden, verslavingsproblematiek en beperkte huisvesting. Dit vereist nauwe betrokkenheid van ministeries als Onderwijs, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken. Alleen door domeinoverstijgende samenwerking en gedeeld eigenaarschap kunnen duurzame oplossingen worden bereikt.
Het rapport doet dan ook een oproep aan de Rijksoverheid om te komen tot een centrale, overkoepelende aansturingsstructuur. Daarin moeten beleidsinspanningen vanuit verschillende ministeries geïntegreerd worden tot één langetermijnvisie met duidelijke verantwoordelijkheden, stabiele financiering en structurele versterking van de uitvoeringsorganisaties.
Conclusie
De Staat van de rechtshandhaving Caribisch Nederland 2024 toont een justitiële keten in beweging, maar ook in kwetsbare balans. De gevolgen van immigratie, toenemend toerisme, gebrekkige infrastructuur, onvoldoende sociale voorzieningen en onvoldoende toegeruste organisaties in de justitiële keten vormen een groot en onmiskenbaar risico voor de stabiliteit en veiligheid van de eilanden.
Zonder fundamentele keuzes op het gebied van versterking van de capaciteit, het continueren van bijstand vanuit de nationale politie en de KMar alsmede het verbeteren van sturing en samenwerking blijven structurele verbeteringen uit. De Raad benadrukt dat het belang van een samenhangend beleid, gedeeld leiderschap en duurzame investering in een weerbare Caribische rechtsstaat.
Het rapport is aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer, de ministers van Justitie en Veiligheid en van Asiel en Migratie en is in zijn geheel beschikbaar via de website van de Raad voor de rechtshandhaving: www.raadrh.com
Op de site zijn ook te vinden de Staat van de rechtshandhaving Sint Maarten respectievelijk Curacao.
------ Einde bericht --------
Meer pers →